Samen beslissen bij behandelkeuze Prostaatkanker

22 augustus 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Oncologie
Urologie

Het EMBRAZE Kankernetwerk ziet ‘samen beslissen’ als belangrijk thema om kwaliteit van zorg te verbeteren. Passend bij landelijke ontwikkelingen als de ‘Samen beslissen’ campagne van FMS en NPCF en ‘Beslist samen’ van de STZ ziekenhuizen. Maar hoe maak je als arts en patiënt samen de beste keuze? Daarvoor zetten vijf ziekenhuizen van het netwerk de keuzehulp van ZorgKeuzeLab in.

ZorgSaam - Keuzehulp bij prostaatkanker

 

Is eenmaal prostaatkanker geconstateerd, dan kun je als patiënt de neiging hebben de arts te laten beslissen over je behandelplan. Toch biedt samen beslissen veel voordelen. Voor mannen met gelokaliseerd prostaatkanker zijn er vaak meerdere, gelijkwaardige behandelingen mogelijk zoals actief volgen, opereren en inwendig of uitwendig bestralen. Door de patiënt actief te betrekken bij zijn behandeling, en hierover met hem in gesprek te gaan, krijgt hij de behandeling die het beste bij hem past.

Het unieke van de keuzehulp is dat de patiënt zelf benoemd wat hij wil, wat hij belangrijk vindt, maar ook wat hij per se niet wil

Participeren

Dat er een keuzehulp voor prostaatkanker is, wil niet zeggen dat deze automatisch gebruikt wordt. Het vraagt tijd en aandacht van het team om de keuzehulp onderdeel van de routine te maken. Effectmetingen en periodieke rapportages blijken een positieve motivator om de keuzehulp goed onder de aandacht te houden en het enthousiasme vast te houden.

Met de inzet van de keuzehulp bij vijf EMBRAZE-partners – Amphia, Bravis ziekenhuis, ETZ, JBZ en ZorgSaam – meet het netwerk, met ondersteuning van ZorgKeuzeLab, de implementatiegraad én het effect op de behandelkeuze. Met de resultaten vergelijken de teams in de EMBRAZE-regio zich op:

  • Participatiegraad van de patiënten én teamleden
  • Tevredenheid en feedback van patiënten over de keuzehulp
  • Tevredenheid en best practices van de teamleden
  • In hoeverre de keuzehulp de initiële voorkeur van de patiënt beïnvloedt: wat is de voorkeur van de patiënt voor en na het doorlopen van de keuzehulp
Mensen die betrokken worden bij hun behandeling krijgen de zorg die het beste bij ze past.

Hoe werkt een keuzehulp?

“Als patiënt krijg je een overzicht van je behandelmogelijkheden op papier mee naar huis”, vertelt algemeen  directeur van Zorgkeuzelab Regina The. “Samen met je naaste of alleen log je in op online keuzehulp”. Daarin lees je eerst informatie over je diagnose en mogelijke behandelopties.

Vervolgens krijg je vragen die bijvoorbeeld gaan over wat belangrijk voor jou is in het dagelijks leven. Ook gaan ze over je wensen en grenzen op behandelgebied, en waar jouw voorkeur naar uit gaat. Uiteindelijk rolt er een samenvatting uit die je kunt bespreken met je arts. Er komt geen hard advies uit, de antwoorden vormen vooral een basis voor het vervolggesprek. Zo ga je als patiënt goed voorbereid naar het vervolggesprek met de dokter en kies je samen de behandeling die het beste past.

ZorgSaam - Keuzehulp bij prostaatkanker
Keuzehulp bij prostaatkanker

Quotes prostaatkanker patiënten

  • “Overzichtelijk en logisch opgebouwd. Geeft een helder beeld van de consequenties van een keuze.”
  • “Heel systematisch overzicht, waardoor goed en overzichtelijk beeld ontstaat. Nuttige hulp om afweging te maken en vervolgvragen te formuleren.”
  • “Korte samenvattingen geven een goed beeld, waardoor ik een overwogen keuze kan maken.”