Ruime ervaring op Geboortecentrum, maar ze blijven oefenen

18 maart 2019

Een uitgezakte navelstreng, schoudertjes die vastzitten, hevig bloedverlies, een onverwachte stuitligging of een zwangerschapshypertensie. ‘Zomaar’ wat situaties die een vlotte bevalling in de weg kunnen staan. Om die situaties of complicaties tijdens een bevalling onder controle te krijgen, wordt er regelmatig op geoefend in het Geboortecentrum van ZorgSaam. Dit zijn de zogenaamde ‘skillstrainingen’. De meeste professionals weten wel hoe ze moeten handelen, maar wie doet wat met al die handen tegelijk aan het bed? Het komt vaak aan op goede en duidelijke communicatie.

Om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen en moeder en/of baby te kunnen stabiliseren, moet de communicatie tussen de aanwezige hulpverleners goed zijn. Dus er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt, zoals ‘Wie neemt de leiding?’ Iedere training wordt voorafgegaan door een briefing. Het scenario wordt geschetst en besproken met het Lotus slachtoffer, Corine. Een kei in haar vak. Ze draagt een buik die niet onderdoet voor de buik van een zwangere vrouw. Compleet met baby, navelstreng en placenta.

Bij de skillstrainingen zijn vaak twee verpleegkundigen en een verloskundige aanwezig. Afhankelijk van het scenario kan daar een gynaecoloog, een kinderarts of een kinderverpleegkundige bij komen. De training wordt altijd op de voet gevolgd door de trainer en door diverse observatoren, die teruggeven wat ze zien en wat er gebeurt. Het hele scenario wordt nog eens nagelopen en bij ieder keuzemoment wordt stilgestaan bij welke  beslissing er is genomen en wat de overige opties waren.

Skilltraining
De skilltraining