PZC: Patiënt ZorgSaam hoeft niet elke keer opnieuw zijn verhaal te doen

16 november 2018
Algemeen
Ziekenhuis

ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen staat voor een grote operatie. Vrijdag 23 november voert het een nieuw elektronisch patiëntendossier in. Daarmee kunnen patiëntgegevens sneller en beter worden uitgewisseld waardoor er minder kans is op fouten.

De wijze waarop medische gegevens in ZorgSaam tot nu toe werden opgeslagen, verschilde per afdeling, vertelt Ton van Kerkhoven, manager ICT bij ZorgSaam. ,,Artsen zetten soms gegevens op verschillende plekken in het systeem. Daardoor zag niet elke arts dezelfde informatie en konden zaken over het hoofd worden gezien. Sommige artsen werkten zelfs nog op papier, omdat niet alle apparatuur geschikt was voor de digitale verwerking van gegevens.”

Na een aantal jaar van voorbereiding, vervangen van apparatuur en het geschikt maken van werkplekken schakelt ZorgSaam over naar de nieuwste versie van HiX, een programma dat door veel ziekenhuizen wordt gebruikt.

Wie kan straks in het systeem kijken?

"De medici die directe zorg verlenen. Ga je bijvoorbeeld naar een verloskundige, dan kunnen verloskundigen en gynaecologen in het dossier kijken. Behalve de basisgegevens - zoals naam, adres en zorgverzekeraar - staan bijvoorbeeld ook de echo’s in het elektronisch patiëntendossier (epd). Wil een andere arts in het dossier kijken, dan moet hij aangeven waarom en dan kan hij erbij.”

En artsen van andere ziekenhuizen?

"Veel ziekenhuizen in de omgeving werken met hetzelfde systeem of gaan ermee werken. Daardoor kunnen we gegevens onderling sneller en beter gaan uitwisselen. Nu gebeurt het dat als we iemand met spoed doorverwijzen naar het UZ Gent, we de foto’s eerst op een dvd branden en die meegeven met de ambulance. Straks kunnen artsen vanuit Gent direct in het dossier van de patiënt kijken en hebben ze alle informatie nog voordat de patiënt is gearriveerd. Dat kan straks ook met andere ziekenhuizen, zoals Maria Middelares, Adrz en Erasmus MC.”

Kunnen huisartsen en apothekers ook in dossiers kijken?

"Ja, maar daarvoor moeten patiënten eerst toestemming geven. De meeste huisartsen en apothekers in Zeeuws-Vlaanderen gebruiken een systeem dat gegevens met ons epd kan uitwisselen.”

Wat heeft een patiënt er aan?

"Je hoeft niet bij elke dokter opnieuw je verhaal te doen. Ook worden medische gegevens door artsen op één en dezelfde manier ingevoerd en is het voor alle artsen beschikbaar. Dat komt de snelheid, kwaliteit en veiligheid van de zorg ten goede.”

Kunnen patiënten zelf in het dossier?

"Patiënten kunnen het straks via onze website en na invoeren van hun digi-d downloaden. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een tweede opinie of naar een privé-instelling wilt. Foto’s kun je nu nog niet downloaden."

Is dat niet gevaarlijk, dat downloaden?

"Je moet je er heel erg van bewust zijn waar je je gegevens opslaat en wat je ermee doet. Dat is niet anders dan als je nu je dossier op papier of usb-stick meekrijgt.’’

Gaan patiënten nog iets van de omschakeling merken?

,,Jawel, als we op vrijdag de 23e overgaan op het nieuwe systeem, dan wordt in het ziekenhuis zondagsdienst gedraaid. De spoedeisende hulp blijft natuurlijk open.”

Bron: PZC, journalist: Ab van der Sluis

 

Over de Zondagsdiensten

ZorgSaam - Zondagsdiensten