• algemeen
  • ziekenhuis

Je zou bijna wensen dat je in ZorgSaam ziekenhuis wordt geopereerd. Bijna. Want operaties zijn natuurlijk helemaal niet leuk. Maar de afdeling waar je voor en na de ingreep verblijft, is vernieuwd. Voortaan luister je er naar rustgevende muziek, krijg je een voorverwarmde deken en na afloop zelfs een ijsje. En… je wordt nauwkeuriger in de gaten gehouden dan ooit.

De Zeeuwse ziekenhuizen zijn flink aan het moderniseren. Bij Adrz in Goes zijn ze al een tijdje bezig en vernieuwen ze afdeling na afdeling. Ook ZorgSaam in Terneuzen doet dat. Na de bouw van vier nieuwe operatiekamers is het nu de beurt aan de recovery-afdeling: de plek waar je voor en na een operatie of ingreep ligt. Het eerste dat opvalt, is dat de afdeling zo groot is als een balzaal.

Recoveryverpleegkundigen Jessica Bijsterveld (links) en Laura van Driessche bij één van de patiëntbewakingssystemen.

Je komt binnen via een ‘artiesten-ingang’

Wie de twijfelachtige eer heeft om vaker op deze afdeling te komen, zal merken dat je voortaan binnenkomt en weggaat via aparte deuren. ,,Dat is om te voorkomen dat een patiënt die nog geopereerd moet worden tegen iemand aan ligt te kijken die al geopereerd is”, legt recovery-verpleegkundige Jessica Bijsterveld uit. ,,Mensen zijn toch vaak gespannen.”

Fijn. Scheelt alvast een hoop zorgen. Voor welke ingreep je ook komt, je krijgt altijd een infuus. ,,Dan hebben we een directe toevoer naar de bloedbaan”, zegt Laura van Driessche, eveneens recovery-verpleegkundige. ,,Als er iets op doet, kunnen we gelijk medicatie geven.”

Pure veiligheid dus. Maar dat was al zo. Nieuw is dat voortaan een kleine monitor met je ‘meereist’. ,,Daar kunnen we de vitale functies op zien, zoals bloeddruk, hartritme, zuurstof”, legt Jessica uit. ,,Je wordt bewaakt vanaf het moment dat je hier ligt, tot het moment dat je weer naar de afdeling teruggaat. De anesthesie-medewerker, die continu bij een patiënt blijft, houdt het schermpje in de gaten en kan ingrijpen als dat nodig is.”

Verpleegkundigen Laura van Driessche (links) en Jessica Bijsterveld in de nieuwe recoveryruimte van ZorgSaam, die zo groot is als een balzaal.

Dat je wegdoezelt, komt niet alleen door de verdoving

Jessica en Laura zorgen – samen met hun collega’s – dat je wordt voorbereid op een operatie. Afhankelijk van het soort ingreep, krijg je er bijvoorbeeld bepaalde verdovingen. Laura: ,,Ondertussen proberen we mensen hier op hun gemak te stellen. Door uit te leggen wat we doen en waarom. En uiteraard mag je vragen stellen. Rare vragen zijn er niet.”

Ondertussen hoor je op de achtergrond muziek. ,,De gedachte erachter is dat als er wat rustgevende muziek klinkt, mensen zich beter kunnen ontspannen. Een beetje spa-achtig. Niet dat we hier een disco gaan houden”, lacht Jessica.

Oh ja, je krijgt een voorverwarmde deken. ,,Je hebt weinig kleren aan, je ligt stil in een koud bed in een koele omgeving”, somt Laura op. ,,En je hebt niks gegeten en bent gespannen. Nou, veel dingen om het koud van te krijgen. Heel veel mensen vinden zo’n warme deken zalig. Bovendien genees je beter als je warm blijft.”

De monitor die voor, tijdens en na de operatie met je ‘meereist’. Het meet onder meer je hartslag, bloeddruk en zuurstof in het bloed.

Na de operatie ligt er een ijsje voor je klaar

De verbouwing is bijna klaar, maar de blikvangers moeten nog komen: wandvullende foto’s van de streek. Jessica: ,,Zowel van het oosten, midden als het westen van Zeeuws-Vlaanderen. Of je nu uit Hulst of Oostburg komt, dan denk je hé: dat herken ik.” Een prettig uitzicht is wel fijn. Want afhankelijk van de ingreep en het soort verdoving, lig je hier minstens een half uur tot een uur. Ook na de operatie verblijf je er ongeveer zo lang. ,,Wat we nu ook hebben… ijsjes”, verklapt Jessica als ze de deur van een vriezer opentrekt. ,,Heel veel mensen hebben dorst of een vervelende smaak in de mond als ze wakker worden. Inmiddels is bewezen dat wanneer je mensen na een operatie een ijsje geeft, dat helpt tegen de misselijkheid. Een raketje hè, geen softijs. In de meeste ziekenhuizen doen ze het al, maar voor ons is het nieuw.”

De verpleegkundigen hangen voortaan niet meer in de gordijnen

De fraai en modern ingerichte nieuwe afdeling biedt plek aan tien bedden, twee meer dan voorheen. Bovendien zijn er nu twee afgesloten ruimtes. Eén met sluis voor mensen die bijvoorbeeld met het Covid-virus of de MRSA-bacterie zijn besmet en één zonder sluis voor bijvoorbeeld pijnbestrijding bij bevalling.

Op 19 april gaat de afdeling open. Een waar feest voor de medewerkers. ,,We hebben veel meer bewegingsruimte rondom het bed”, zegt Jessica. ,,Die was voorheen minimaal. We hingen – bij wijze van spreken – veel meer in de gordijnen. Nu kunnen we fatsoenlijk rondom het bed lopen.” En de apparatuur hangt nu ook meer binnen handbereik, laat Laura zien. ,,Die zit niet meer in een balk boven het bed, maar hangt nu aan mooie, in hoogte verstelbare, zuilen. Dat is veel ergonomischer. We hoeven veel minder te rekken en dat gaat veel schouderklachten schelen.”

Bron: PZC, journalist Jeffrey Kutterink, fotograaf Johan van der Heijden