PZC: Bewoners Bachten Dieke meteen verliefd op robotzeehondje Paro

19 november 2018
Algemeen
Wonen & Zorg
Bachten Dieke

Journaliste Sophie Stockman en fotograaf Camile Schelstraete van de PZC kwamen op bezoek bij ZorgSaam Bachten Dieke in Terneuzen om een mooi item te maken over Paro de robotzeehond.  

 

Hij is zacht, slim en lief en maakt ook heel wat emoties los. Bewoners van zorgcentrum Bachten Dieke in Terneuzen maakten donderdag kennis met robotzeehondje Paro.

Drie studentes van de opleiding Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) kijken wat de robotzeehond teweeg brengt.  De studentes van Scalda volgen hun opleiding op de werkvloer van ZorgSaam en passen hun opgedane kennis direct toe in de praktijk.  Paro is daar een voorbeeld van. 

Femke van Bavinchoven, Melle van Dorst en Annie de Braal deden onderzoek  naar de mogelijkheden van technologie in de zorg en stuitten tijdens hun zoektocht op Paro. Een robot van Japanse makelij die reageert op aanrakingen en geluid en een positief effect zou hebben op mensen met dementie.  ,,Daarna zag ik niks anders meer", zegt Femke. Begrijpelijk, want hoewel Paro eruit ziet als een knuffel, zit hij knap in elkaar. De zeehond heeft zeven sensoren op verschillende plaatsen en reageert met staart- en oogbewegingen. ,,Hij kan ook denken”, vertelt Annie. ,,Hij reageert op zijn naam en op emoties.” Als de zeehond blij is, maakt hij bijvoorbeeld andere geluiden en wie vaak zijn naam noemt, merkt daar een reactie op. Paro's gedrag is ook realistisch, hij vindt niet alles goed. Als iemand aan zijn snorharen trekt, schudt hij nee en piept hij klagelijk.

Emotie

De studenten observeren donderdagmiddag wat Paro teweeg brengt in een woning voor mensen met dementie. Als Melle het zeehondje laat zien aan een bewoonster wordt Paro meteen door haar in de armen gesloten en geaaid. Hij knippert met zijn ogen en piept zachtjes. Paro weegt rond de drie kilo, hetzelfde gewicht als een baby. Bewoners pakken de zeehond ook automatisch vast zoals ze bij een kindje zouden doen en wiegen hem liefdevol. ,,Het wekt emotie op bij mensen", constateert Femke. ,,Je ziet hen veranderen", vult Annie aan.  Een bewoonster die normaliter heel stil is, komt ondertussen ook een kijkje nemen. Femke zet Paro bij haar op schoot en pakt haar hand. Samen aaien ze Paro. Ook voor de studenten is die kennismaking bijzonder om te zien.

Bij de collega's in Bachten Dieke maakt het bezoek ook wat los. Annie: ,,Er wordt over gepraat bij de lunch, mensen zijn nieuwsgierig.”  Leidinggevende Machteld Kips van van Bachten Dieke is blij met het initiatief van de studenten. ,,Ze presenteren iets innovatiefs.”  De zeehond gaat ook nog logeren bij de ZorgSaam-locatie Antonius in Kloosterzande en daarna evalueert ZorgSaam de uitkomst van het onderzoek.

Paro wekt emotie op bij mensen. Je ziet hen veranderen!
Femke van Bavinchoven, student
ZorgSaam - Paro
Fotograaf: Camile Schelstraete

 

Bron: PZC