Physician Assistant (PA): Een nieuwe functie

09 augustus 2017
Algemeen
Ziekenhuis
Orthopedie

De physician assistant is een medisch zorgprofessional, die op een zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist of huisarts. De physician assistant werkt binnen het ziekenhuis samen met medisch specialisten en heeft de zelfstandige bevoegdheid voor een aantal specifieke handelingen. Bij ZorgSaam Ziekenhuis kunt u door een PA’s geholpen worden op de poliklinieken orthopedie en cardiologie

De physician assistant werkt binnen het ziekenhuis samen met medisch specialisten en heeft de zelfstandige bevoegdheid voor een aantal specifieke handelingen.
ZorgSaam - physician assistant
Orthopeed Maarten-Paul van de Kerkhove en physician assistant Bas Daalmans

 

Bas Daalmans, woonachtig in Goes, is sinds september 2016 in dienst als physician assistant orthopedie in opleiding bij ZorgSaam Ziekenhuis. 

Bas: “Tijdens en na mijn 2,5 jarige masteropleiding ondersteun ik de vakgroep Orthopedie op verschillende vlakken: op de polikliniek door het draaien van een eigen spreekuur naast het spreekuur van de orthopeed en op de afdeling door het lopen van visites. Daarnaast zal de kwaliteit van (sport)orthopedische zorg een aandachtspunt worden. Ik ben erg enthousiast over deze uitdagende nieuwe functie.  Mooie bijkomstigheid is dat ik niet meer 4,5 uur hoef te reizen op een dag, en daarmee dichter bij mijn vriendin en 3 kinderen ben.”

“Hiervoor werkte ik namelijk negen jaar lang als fysiotherapeut, waarvan de laatste twee jaar als sportfysiotherapeut i.o. in het Alrijne ziekenhuis in Leiden. Ik werkte er op de klinische afdeling orthopedie en op de poliklinische afdeling fysiotherapie. Het begeleiden van patiënten met orthopedische en sportgerelateerde problematiek was een van mijn voornaamste taken. Ik was al langer geïnteresseerd in een rol als PA orthopedie, maar vooral de laatste twee jaar zag ik dat in een ziekenhuisomgeving veel taken overgenomen werden door de arts-assistenten. Ik had het idee dat ik deze functie na een gedegen opleiding ook wel zou kunnen vervullen.

De orthopedie/orthopedische patiënt heeft ook binnen de fysiotherapie en sportfysiotherapie al jaren mijn interesse.  Vandaar dat de stap tot PA i.o. Orthopedie een mooie mogelijkheid biedt om hier samen met de orthopeden van het ZorgSaam Ziekenhuis invulling aan te geven.”