Over maagoperatie: "Ongelooflijk!"

28 mei 2018
Algemeen
Ziekenhuis
Bariatrie en Obesitas

Sandra Joziasse uit Koudekerke vertelt over de maagoperatie in Terneuzen die haar leven veranderde. “Ik blijf maar één woord herhalen: ongelooflijk!”

“Vanaf mijn vijftiende ben ik aan het modderen met mijn gewicht. Alle diëten heb ik geprobeerd, geloof me. Mijn gewicht had ondertussen een slechte invloed op mijn bloeddruk, mijn astma en reuma. Vorig jaar, na zo’n 30 jaar sukkelen, besloot ik dat het tijd was voor een serieuze oplossing, een maagverkleining. Terwijl ik altijd had gezegd dat ik dat nooit zou doen!”

"De individuele aanpak zoals bij ZorgSaam heb ik toch liever dan een groepsaanpak elders. Iedereen is toch anders en ik wil precies weten wat het voor mij, in mijn situatie, betekent."
Sandra Joziasse
ZorgSaam - Bariatrie
Voor en na de operatie

“Die stap, een verwijzing gaan vragen bij de huisarts, dat was de grootste gebeurtenis achteraf gezien. Het betekende een definitieve start na een lange periode van twee jaar van nadenken, inlezen, erover praten, twijfelen (je gaat toch snijden in een lichaam dat op zich niet ziek is) en beslissen. Gelukkig was de huisarts meteen welwillend. Hij schreef een verwijzing voor een internist en sprak over een kliniek in Brabant. Maar ik mocht zelf kiezen waar ik naar toe wilde. Door de positieve ervaringen van kennissen die voor een bariatrische ingreep in Terneuzen waren geweest, koos ik voor Zeeuws-Vlaanderen. Die gesprekken vooraf met ervaringsdeskundigen uit je buurt is trouwens een belangrijke aanrader. Veel mensen laten hun maag verkleinen, het taboe is er denk ik wel een beetje af. Er zijn er veel als je er op let. Ga er mee praten. En lees je goed in via bijvoorbeeld de website van ZorgSaam. Kijk niet teveel op facebook en forums waar ze beschrijven wat er allemaal mis kan gaan. Daarvan ga je erg twijfelen en dat is, weet ik nu, helemaal niet nodig.”

Snel aan de beurt

In het ziekenhuis heb je eerst gesprekken met verschillende deskundigen. Veel afspraken worden gecombineerd zodat je niet al te vaak heen en weer moet reizen. De informatie over wat je kunt verwachten tijdens en na de operatie is uitgebreid. Het werd al snel duidelijk dat de operatie door kon gaan. Normaal moet je BMI daarvoor boven de 40 staan, maar tussen de 35 en 40 zoals in mijn situatie, in combinatie met andere gezondheidsrisico’s als astma, reuma en hoge bloeddruk is gelukkig ook toegestaan. In april stapte ik naar de huisarts en in juli kon ik al worden geopereerd. Vanwege een al geplande vakantie heb ik dat nog even uitgesteld, maar begin oktober was het toch zover. Een fijn proces: snel aan de beurt en daarna ook nog eens zo’n 5 jaar goed begeleid.

Anders met eten omgaan

Die persoonlijke begeleiding is belangrijk. Het eerste jaar, waarin je naar je nieuwe gewicht beweegt, wordt bijvoorbeeld met bloedcontroles gekeken of alles in balans blijft. Dat geeft een gerust gevoel, die medische check-ups. Maar ook de persoonlijke begeleiding is prettig. Een maagverkleining is namelijk geen oplossing, het blijft een hulpmiddel. Je moet anders gaan leven en anders met eten omgaan. Zo moet je 6 à 7 keer per dag eten omdat je maag veel kleiner is. Je mag er niet tegelijkertijd bij drinken anders spoel je de voedingsstoffen weg voordat ze kunnen worden opgenomen. En je moet toch ook wel letten op echt voedzaam eten. Het bijslikken van multivitaminen is voor de rest van je leven. De individuele aanpak zoals bij ZorgSaam heb ik toch liever dan een groepsaanpak elders. Iedereen is toch anders en ik wil precies weten wat het voor mij, in mijn situatie, betekent.”

"In het afgelopen half jaar, dus vanaf de operatie tot nu, heb ik in totaal ruim 33 kilo verloren. Het gaat nog steeds best hard."
Sandra Joziasse

Grootste verrassing

In het afgelopen half jaar, dus vanaf de operatie tot nu, heb ik in totaal ruim 33 kilo verloren. Het gaat nog steeds best hard. Eigenlijk ben ik al tevreden, maar er zou volgens chirurg Cardon nog 10 kilo af kunnen gaan. Dat was trouwens de grootste verrassing, dat ze me in het begin vertelde dat ik van ruim 100 naar 65 kilo zou kunnen gaan. Wat een verschil hè? Mensen zien het natuurlijk ook aan me. Een ander gewicht, maar ook een andere uitstraling. Ik krijg er veel reacties op, heel positief. Mensen weten wel dat het een grote stap is en ze zijn trots op me. Het verandert heel je leven. Ik ben zelfs compleet van de medicijnen af. Geen bloeddrukpillen meer nodig, geen astmapuffer meer en ik kan beter van de trap af, wat een verademing! Met vlag en wimpel geslaagd. Als het bij iedereen zo zou gaan dan zou iedereen het meteen zo moeten doen. Ik blijf maar zeggen: ongelooflijk!”

Meer weten

Klik hier voor meer informatie over ons Bariatrisch centrum ZorgSaam.