Ouderenzorglocaties in Oost Zeeuws-Vlaanderen opnieuw PDL gecertificeerd!

18 maart 2019

De ouderenzorglocaties Antonius, de Binnenstad van Hulst, De Baronie, De Blaauwe Hoeve en De Lange Akkers zijn in 2018 opnieuw PDL gecertificeerd! Donderdag 8 november heeft verpleegkundige Cindy van Eerdenburgh namens de werkgroep omgevingszorg het certificaat uit handen van Jan de Vries (clustermanager langdurige zorg) mogen ontvangen.

De landelijke Stichting PDL heeft de werkzaamheden op de locaties onder de loep genomen en was erg onder de indruk. Zij zijn erg enthousiast over hoe de medewerkers PDL in de praktijk toepassen en dit geborgd hebben. Een mooi compliment aan alle medewerkers die deze vorm van zorg toepassen!

PDL, een vorm van belevingsgerichte zorg

PDL staat voor Passiviteiten Dagelijks Leven. Het is een zorgmethode die letterlijk aan het bed van de passieve bewoner is ontstaan. Deze bewoners zijn niet in staat om zelf activiteiten te verrichten of mee te werken aan hun behandeling. PDL stelt in de zorgverlening voor deze cliënten comfort van zorg op de eerste plaats. Alle handelingen, voorzieningen en maatregelen dragen bij aan een optimale begeleiding, verzorging en verpleging. Met het toepassen ver specifieke voorzieningen, zoals dynamische lig- en zitmiddelen, verminderen we onrust, pijn en angstgevoelens tijdens de verzorging van de bewoner.

Toekomst

PDL is niet nieuw binnen ZorgSaam. Al in 1995 heeft toenmalig Curamus als eerste organisatie in Nederland het PDL-certificaat behaald. Verzorgenden ervaren het als een zeer prettige manier van zorg verlenen blijkt uit reacties, “Voorheen werd het verzorgen vaak een strijd” en “Ik word er gelukkig van als de bewoner tevreden is en soms glimlacht”. ZorgSaam wil voor al haar ouderenzorglocaties het PDLcertificaat behalen en zet hier het komende jaar op in.