Ons 5* Slaapcentrum in Oostburg

05 augustus 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Slaapcentrum Zeeland
Longgeneeskunde

Iedereen slaapt weleens minder goed. Zo’n twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft echter last van heuse slaapstoornissen. ‘Slecht slapen’ is een probleem als in- en doorslapen heel vaak niet lukt én als de diepe slaap achterwege blijft. Het gevolg, een ernstig slaaptekort, is een belasting voor de gezondheid en het sociale leven en de omgeving van de patiënt.

In het Slaapcentrum van ZorgSaam worden de mogelijke oorzaken en oplossingen van slaapproblemen onderzocht. Longarts Geert Van Pottelberge; “Soms is een patiënt al geholpen met aanpassing van de slaaphygiëne, bijvoorbeeld meer regelmaat, beweging en een frisse slaapkamer. Maar het merendeel van de klachten heeft te maken met de ademhaling. Daarvoor zetten we een uitgebreid slaaponderzoek (polysomnografie) in. Daarbij blijft de patiënt een nachtje in het Slaapcentrum in Oostburg. Elektroden op het lichaam meten de hersenactiviteit en ademhaling, snurken en spierspanning.”

Het kan best gezellig zijn in het slaapcentrum getuige deze foto van een eerder ‘pyjamafeestje’.

CPAP

“Na zo’n nacht kunnen we de oorzaak aantonen. Dat kunnen er vele zijn. Eén ervan is het Slaap- Apneu Syndroom, waarbij de patiënt ademhalingsstilstanden krijgt door belemmering van de ademweg. Dat komt door bijvoorbeeld de tong (bij obstructief slaapapneu syndroom) of omdat de hersenen daartoe aansturen (bij centraal slaapapneu syndroom). Na het vinden van het probleem, kan een oplossing gezocht worden, zoals een CPAP.”

ZorgSaam - Longarts

"Het merendeel van de klachten heeft te maken met de ademhaling."

Longarts Van Pottelberghe

“Echt romantisch is het niet, maar het helpt”

Roger Feij uit Goes verbleef onlangs twee keer een nachtje in het Slaapcentrum. Hij kampt met het Centraal SlaapApneu Syndroom, zo blijkt uit het onderzoek. Het Continious Positive Airway Pressure (CPAP)-systeem geeft hem inmiddels verlichting. Met dit apparaat wordt luchtdruk via een neusmasker toegediend, zodat de luchtwegen open blijven. Roger Feij is opgelucht dat er een oplossing is. ‘Echt romantisch is het niet, maar ik heb het apparaat gewoon nodig. Een slaapprobleem beheerst je leven. Uitgerust zijn is zo belangrijk! Het brengt absoluut meer kwaliteit van leven. De nachtjes in Oostburg zijn me bevallen. De begeleiding is prima, ik slaap er redelijk goed en in West Zeeuws-Vlaanderen verblijven is zeker geen straf.”

Ook kinderen...

Het slaapcentrum in Oostburg heeft vijf slaapkamers, wordt door de Apneu patiëntenvereniging gewaardeerd met het maximale aantal vijf sterren en verricht jaarlijks een kleine 900 slaaponderzoeken. Vanaf dit najaar kunnen ook jongeren en kinderen worden onderzocht tijdens een nachtje slapen in Oostburg.

Over Slaapcentrum Zeeland

Meer weten over het Slaapcentrum Zeeland? Klik dan op de button.