Nieuwe MRI technisch en patiëntvriendelijk hoogstandje

28 februari 2018
Algemeen
Ziekenhuis
Radiologie

Sinds kort beschikt ZorgSaam over een nieuwe 3T MRI-scanner ter vervanging van de oude 1,5T scanner. De T staat voor Tesla, de eenheid voor de veldsterkte van een magneet. De veldsterkte en dus de kracht van een 3T is dubbel zo groot als van een 1,5T. Hierdoor kunnen aanzienlijk betere beelden van het menselijk lichaam worden gemaakt, in groter detail en ook op een snellere manier. De onderzoektijd wordt beduidend verkort en kleinere letsels kunnen in een vroeger stadium gedetecteerd en behandeld worden.

De MRI-scan werkt op basis van magneetvelden en dus niet met de klassieke röntgenstralen. Daardoor is hij uitermate geschikt voor beeldvorming bij kinderen, jong volwassenen, zwangere vrouwen en patiënten die regelmatig een onderzoek moeten ondergaan.

MRI-scanners lenen zich met name voor het onderzoek van de hersenen en ruggenmerg, de wervelkolom, skelet en gewrichten, borsten en lever. Maar ook steeds meer voor andere organen in de buik, de prostaat, het hart en voor bredere oncologische doeleinden.

De nieuwe MRI is uitgerust met de ‘Philips In-bore Experience’, een geheel van ambient-verlichting met muziek en eventueel beeldschermanimatie. Dat maakt het verblijf in de tunnel van het apparaat een stuk prettiger. Het geeft een gevoel van rust, waardoor stilliggen beter lukt en dat is erg belangrijk voor het onderzoek. Bovendien is de lengte van de tunnel kleiner en de diameter aanzienlijk groter in vergelijk met het oude toestel. Dat vermindert het opgesloten gevoel. Met name voor gespannen en angstige patiënten zal dit een absolute meerwaarde zijn.

Met deze nieuwe MRI-scanner heeft ZorgSaam in samenwerking met Philips de nieuwste en krachtigste magneet voor diagnostiek in Zeeland geplaatst. Daarmee kunnen we patiënten op hoog niveau en binnen de eigen regio onderzoeken en behandelen.

ZorgSaam MRI