Met een nieuwe knie loop je verder

27 juni 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Orthopedie

Een nieuwe knie is tegenwoordig een veel voorkomende operatie. Toch is het voor de patiënt geen kleinigheid en de revalidatie vraagt inspanning en wilskracht. Maar dan kunt u ook weer vooruit. Vraag het maar aan John de Krieger.

ZorgSaam - Orthopedie
John de Krieger is blij met z'n nieuwe knie

“Eenmaal thuis na 4 dagen lopen in Nijmegen in 2017 heb ik een nogal dik rechterbeen. Mijn huisarts stuurt me naar orthopeed Van de Kerkhove in Terneuzen. Tijdens een kijkoperatie stelt hij vast dat mijn knie totaal versleten is. Ik heb meteen vertrouwen in zijn voorstel om een kunstknie te plaatsen en zeg hem dat ik dan de volgende vierdaagse weer ga meelopen. Volgens de dokter is dat iets te vlug. Tussen de operatie en Nijmegen zit immers nog maar 8 maanden.”

“De ingreep verloopt goed. Een heel team staat voor me klaar. Na een ruggenprik voel ik niets meer. Je ziet het niet gebeuren, maar snijden, zagen, boren en hameren, er gebeurt heel wat. Na de operatie komt de fysio langs die je wegwijs maakt hoe het verder gaat. Je moet leren lopen met krukken, trap op en af. Je nieuwe knie zit er niet voor niets, die moet je gebruiken. Veel bewegen dus, eerst begeleid en dan zelf aan de slag… Het verloopt voorspoedig. Na een aantal maanden trainen schrijf ik me dus toch weer in voor de vierdaagse.”

“Als de dokter me ziet vraagt hij naar mijn knie en als antwoord laat ik mijn medaille zien.’’
John de Krieger

“Op de dag zelf, 16 juli 2018, gaat om 04.30 de wekker af. Na een vlug ontbijt lopen wij naar de bus die vanaf de camping richting Nijmegen vertrekt. Om 06.45 uur start ik aan de 102de vierdaagse. De eerste dag loop ik 33,1 km. Totaal geen last van mijn knie! Dag 2 is het 33.6 km, de 3e dag 30.4 km en dag 4 nog 30 km. In totaal 127 kilometer gelopen zonder hinder te hebben van een pijnlijke knie. Prachtig. Voldaan en zonder pijn ga ik weer richting Zeeland.”

“Een paar dagen later ga ik naar het ziekenhuis om dokter Van de Kerkhove te vertellen dat het gelukt is en om hem te bedanken. Ik kom gelijktijdig aan met zijn assistente. Ze zegt dat de dokter zijn dag heel goed is als hij dit hoort. Inderdaad!. Als hij me ziet vraagt hij naar mijn knie en als antwoord laat ik mijn medaille zien. Hij is heel enthousiast en pakt meteen zijn telefoon om een foto te maken. Ik vertel hem dat ik het nooit had kunnen doen zonder het hele team van dokter Van de Kerkhove. Komende zomer loop ik overigens weer mee, het wordt mijn tiende keer.”