Mensen scherp houden in hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid!

14 maart 2016
Algemeen
Thuiszorg

Mensen moeten zo lang mogelijk thuis in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Hierbij is zelfstandigheid en zelfredzaamheid erg belangrijk. In de gemeente Terneuzen spelen o.a. Simoon van der Mee en Ineke de Prenter, als S1 wijkverpleegkundigen, hier op in via bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten. Op 18 mei vindt in Sas van Gent de laatste bijeenkomst 'veilig thuis & veilig buiten' plaats.

Simoon: "Tijdens deze bijeenkomsten vertellen we mensen meer over veiligheid in en rond het huis. Dus bijvoorbeeld hoe personenalarmering (m.b.t. Zorg op Afroep) in z'n werk gaat en waar ze binnen en buiten huis op moeten letten: op de verlichting, goed schoeisel, het risico van vloerkleden en drempels en de kwaliteit van het tuinpad. Ook komen aanpassingen aan het huis aan bod, zoals het aanbrengen van beugels in douche en toilet. Met deze tips hopen we dat mensen zo lang mogelijk, veilig en vertrouwd, thuis kunnen wonen. En er is aandacht voor bewegen bij ouderen. Want rust roest en dat kan weer zorgen voor valpartijen!" "Wat Simoon vertelt, is precies wat behoort tot één van de taken van de S1 wijkverpleegkundige: signalering en preventie. Mensen kunnen daarnaast bij ons terecht voor allerlei ondersteuningsvragen op het gebied van welzijn, zorg, opgroeien en opvoeden. Wij kunnen het eerste aanspreekpunt zijn tot professionele zorg. Zie ons als een schakel. Zo kunnen mensen via ons in contact komen met het (sociale) wijknetwerk, zoals een fysiotherapeut, een specialist ouderengeneeskunde, een wijkagent, thuiszorg, maatschappelijk werk, een apotheker, psychiatrie of een welzijnsorganisatie. Vandaar ook dat wij tijdens de bijeenkomsten 'veilig thuis & veilig buiten' de wijkagent en een brandweerman hebben uitgenodigd om te praten over o.a. babbeltrucs en brandveiligheid", aldus Ineke.

Simoon legt tijdens de informatiebijeenkomst in Philippine uit hoe een sleutelkluis werkt als gebruik wordt gemaakt van Zorg op Afroep.

Enkele reacties van aanwezigen:

  • "Veel was bekend, maar het is goed dit weer opnieuw te horen"
  • "Met name de tips over de babbeltruc waren erg goed"
  • "Dit is een mooi voorbeeld van de participatiemaatschappij, door samen te komen met verschillende hulpverleners!" (wijkagent Pieter)

Informatiebijeenkomsten

De laatste informatiebijeenkomst 'veilig thuis & veilig buiten' is op 18 mei om 14:00 uur in de Statie in Sas van Gent. Aanmelden is niet nodig en iedereen is welkom. Meer informatie via tel: 0115-674500 (vraag naar Simoon of Ineke). In het najaar worden er op verschillende plaatsen in de gemeente Terneuzen nieuwe bijeenkomsten georganiseerd, met een ander onderwerp.

Over S1 wijkverpleegkundigen

Sinds 2015 zijn er in Nederland twee soorten wijkverpleegkundigen in de thuiszorg. De segment 2 wijkverpleegkundige is de bekende wijkverpleegkundige die, naast signaleren en indiceren, verpleegkundige en verzorgende handelingen uitvoert bij cliënten. De segment 1 wijkverpleegkundige (S1) is nieuw. De S1 is onafhankelijk en kan voor mensen in de thuissituatie de eerste toegang zijn tot zorg en/of welzijn.