Landelijke primeur in ons ziekenhuis: ultieme reiniging endoscopen

14 januari 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Scopie-afdeling

In het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen is de nieuwe centrale reinigingsruimte voor endoscopen geopend. De slimme inrichting van de ruimte en de moderne apparatuur zorgen voor een gegarandeerd ultiem schoon resultaat. Weeral een mooie investering in kwaliteit en veiligheid van zorg en de eerste stap in de modernisering én uitbreiding van de scopie-afdeling in Terneuzen.

Binneninkijker

Een endoscoop (letterlijk binneninkijker) is een flexibele buis met een cameraatje waarmee een medisch specialist in het lichaam kan kijken via een natuurlijke opening als mond of anus. Zo kan een patiënt goed worden gecontroleerd op mogelijke aandoeningen binnenin het lichaam. Tumoren, poliepen en bijvoorbeeld maagzweren kunnen zo worden opgespoord. Endoscopen zijn complexe, dure instrumenten die intensief worden gebruikt. Ze moeten na eenmalig gebruik zorgvuldig worden gereinigd en gedesinfecteerd. Daarbij is er telkens ook controle op goed functioneren. Pas als dat hele proces goed doorlopen is, kan de arts de endoscoop opnieuw gebruiken.

 

High tech wasstraat

In het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen is er nu een compleet nieuwe reinigingsruimte voor de endoscopen. Vergelijkbaar met een high tech wasstraat, met sluizen van vuil naar schoon, wasmachines, droogkasten en diverse controlemechanismen. Een perfecte reiniging is gegarandeerd, mede door de unieke voorreiniging in een speciaal meubel. Snelle en goede voorreiniging is belangrijk om indrogen en aanhechten van organisch materiaal op de endoscoop te voorkomen. Speciale endoscopische reinigingsborstels en een sneller werkend voorreinigingsmiddel halen dat organisch materiaal goed weg. Daardoor raakt de scoop al voor 95% schoon. Van de voorreiniging worden bovendien videobeelden gemaakt. Zo kan garantie worden gegeven dat optimaal en volgens de richtlijnen is gewerkt.

Over onze scopie-afdeling

Lees meer over onze scopie-afdeling.

Omroep Zeeland

Bekijk het item van Omroep Zeeland over onze nieuwe reinigingsruimte voor endoscopen: https://bit.ly/2smjC6a.