Kinderlongspreekuur

06 november 2017
Algemeen
Longgeneeskunde
Kindergeneeskunde

ZorgSaam heeft extra aandacht voor kinderen met luchtwegproblemen, zoals astma, benauwdheid of ernstige allergische reactie waarvoor medicijnen nodig zijn.

Kinderen met deze klachten komen met hun ouders op het spreekuur van de kinderarts of worden op de kinderafdeling opgenomen. Als er medicijnen nodig zijn, wordt er een afspraak gemaakt op het kinderlongspreekuur. Het kinderlongspreekuur is bijna iedere donderdagmiddag op de polikliniek van de kinderartsen in Terneuzen en eens per twee maanden in Oostburg.

Verpleegkundigen Veronique Maas en Francie Vermeer zijn gespecialiseerd kinderlongverpleegkundigen en verzorgen dit spreekuur om de beurt. Ze geven ouders en kinderen informatie, instructie en begeleiding op het gebied van luchtwegproblemen en allergieën. Zo leert het kind, maar ook de ouder hoe hij het beste om kan gaan met benauwdheid of allergie. Francie: “We besteden veel aandacht aan de techniek. Want door een verkeerde techniek of onjuist gebruik van de inhalatiemedicijnen kunnen klachten blijven bestaan of juist terugkomen. Ook wordt veel aandacht en informatie gegeven over de nadelige effecten die roken in de omgeving van het kind kan geven.”

Veronique: “We werken nauw samen met de kinderartsen en de kinderlongverpleegkundige van de thuiszorg. Zij geeft uitleg in de thuissituatie van het kind en kan bijvoorbeeld meer vertellen over sanering bij huisstofmijtallergie. In geval van een anafylactische reactie, dat is een heel ernstige en acute allergische reactie, wordt er thuis in de omgeving en op school uitleg gegeven over het gebruik van de adrenaline pen.”

Onze patiëntenfolders over luchtwegproblemen bij kinderen en het werk dat de kinderlongverpleegkundige op het spreekuur doet vind je hier. Een handig naslagwerk, maar ook om van tevoren al eens te kijken wat je kunt verwachten.

 

Verpleegkundigen Francie Vermeer en Veronique Maas