Intake en controles hoofd-halskanker dichtbij huis in Terneuzen

19 januari 2018
Algemeen
Ziekenhuis
Kaakchirurgie

Uniek voor Zeeland

Kanker in het hoofd-halsgebied (bijvoorbeeld in de slijmvliezen of speekselklieren) staat in de top 5 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Patiënten worden behandeld in een gespecialiseerd Hoofd-Hals oncologisch centrum. ZorgSaam werkt al heel lang samen met het Oncologisch Hoofd-Hals Centrum in het Sint-Jan ziekenhuis in Brugge. Daardoor is er, uniek voor Zuidwest Nederland, spreekuur dichterbij huis mogelijk, gewoon in Terneuzen.

Kaakchirurg Joke De Ceulaer, is extra gespecialiseerd in de behandeling van kanker in de hoofd- en halsstreek. Ze werkt twee dagen per week in Zeeuws-Vlaanderen en 3 dagen in Brugge. Ze vertelt waarom er juist in Zeeuws-Vlaanderen opvolging dichtbij huis mogelijk is. “Dat is historisch zo gegroeid. Er was in de jaren zeventig een tekort aan kaakchirurgie in deze regio en dat is toen opgevuld door kaakchirurg Neyt die uit Brugge in Oostburg ging werken. In de jaren daarna is de band tussen ZorgSaam en Brugge verder ontwikkeld. Vandaag de dag en in het geval van mijn specialisme betekent het dat een patiënt met een vorm van hoofd- halskanker bijvoorbeeld gezien wordt in Terneuzen of Oostburg, daarna een voortraject en een behandeling in Brugge krijgt en nadien een opvolgtraject van 5 jaar in Terneuzen heeft. Zeker het feit dat die controles hier in Terneuzen kunnen plaatsvinden, is zeer aangenaam voor de patiënt.”

Het Brugs Oncologisch Hoofd-Hals Centrum, dichtbij in Terneuzen
Kaakchirurg Joke De Ceulaer
ZorgSaam - Kaakchirurgie
Kaakchirurg Joke De Ceulaer, ook specialist in hoofd-halskanker

Veel vertrouwen, goed voorbereid

De Ceulaer doet ook de gewone kaakchirurgie in Zeeuws-Vlaanderen. “Juist de afwisseling vind ik leuk. Kleine chirurgie, zoals verstandskiezen en implantaten doe ik graag, afgewisseld met die langdurige zware operaties. Alleen het ene zou niet uitdagend genoeg zijn, alleen het andere is fysiek erg zwaar. Het zijn namelijk zeer intensieve operatiedagen in Brugge, soms opereren we wel 12 uur aaneen, met een heel team van meerdere chirurgen. De afwisseling in locaties, het ontmoeten van verschillende patiënten, vind ik ook fijn. De Zeeuwse patiënt is anders dan de Vlaamse. De Nederlander heeft veel vertrouwen en is goed voorbereid, ook al omdat hij na een verwijzing van de huisarts komt. In Vlaanderen komen patiënten vaak op eigen initiatief naar een specialist.”

Persoonlijke zorg

Dat ze met haar collega’s uit Brugge de enige aanbieder van deze zorg in een groot gebied is, weet niet iedereen. “Ik merk dat huisartsen vaak automatisch naar een academisch ziekenhuis verder weg verwijzen. Boven de Westerschelde wordt bijvoorbeeld iedereen naar Rotterdam gestuurd, ook voor dat natraject. Dat is niet nodig. Op deskundigheid kunnen we ons aan hen meten, qua persoonlijke zorg krijgen wij heel veel waardering. Dat merken we aan patiënten uit bijvoorbeeld Vlissingen die naar Terneuzen komen. De combinatie van professionele zorg en menselijke omkadering maken dit oncologisch centrum zelfs voor Vlaamse begrippen uniek.”

Meteen gezien

Ondanks een druk spreekuur, is het geen probleem om meer patiënten te helpen, benadrukt De Ceulaer. “Onze groep van 8 kaakchirurgen telt 4 chirurgen die oncologisch geschoold zijn, waardoor in geval van een verdacht letsel de patiënt meteen kan worden gezien, ofwel in Terneuzen ofwel in Brugge. De noodzakelijke onderzoeken worden altijd heel kort nadien en allemaal geconcentreerd op 1 dag georganiseerd, zodat de ingreep zo snel mogelijk kan plaatsvinden.”

Alarmsignalen in verband met hoofd- en halskanker

  • Niet genezende wond in de mond
  • Moeilijk kauwen of slikken
  • Pijn bij het slikken of oorpijn
  • Vergrote klieren in de halsstreek