Hoe voorkom je verkoudheid?

08 oktober 2018
Algemeen
Ziekenhuis
Thuiszorg
Wonen & Zorg

Van 8 tot en met 14 oktober is de Zeeuwse Week van de Veiligheid. Een initiatief van Veiligheidsregio Zeeland om de inwoners van Zeeland bewust te maken van de gevaren in onze regio. Ook ZorgSaam besteedt deze week extra aandacht aan verschillende thema's rondom veiligheid, waaronder infectieziekten. 

Verkoudheid voorkomen? Was je handen!

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. En iedereen is wel eens flink verkouden. Maar kun je dat eigenlijk voorkomen? Word je bijvoorbeeld sneller ziek als je zonder jas naar buiten gaat? Ben je immuun als je al een keer griep hebt gehad? En helpen antibiotica tegen griep? Het antwoord op deze vragen is: nee!

Knikje

Wat helpt om verkoudheid of griep zoveel mogelijk te voorkomen is regelmatig je handig wassen met zeep: vóór het eten en na hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen daarna goed af. Ben je al ziek? Zorg dan dat je woon- en slaapruimten zo goed mogelijk ventileert. Hou je hand of een zakdoek voor je mond als je hoest of niest. Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg. Hoesten in de elleboogplooi in plaats van in je handen voorkomt ook dat je snel anderen besmet. En geef gewoon minder vaak een hand; griepoverdracht gaat namelijk vaak via handen. Een vriendelijk knikje is ook beleefd!

Griepprik

De griepprik verkleint de kans op griep. De prik is voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen. Zij krijgen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts.