Het toppunt van Rapid Recovery: Een nieuwe knie en dezelfde dag weer thuis

20 juni 2016
Orthopedie

De orthopeden in Zeeuws-Vlaanderen helpen u aan een nieuwe knie of heup volgens de Rapid Recovery methode. Rapid Recovery betekent snel herstel en zo gaat het ook. Vroeger lagen mensen vijf dagen of langer in het ziekenhuis na een knie- of heup operatie. Nu kunnen ze binnen enkele dagen veilig en wel thuis zijn en in de eigen omgeving verder herstellen. Het is zelfs mogelijk om dezelfde dag alweer thuis te zijn. Daar kunnen meneer Neyt uit Sas van Gent en meneer Biesbroeck uit Hulst over meepraten. Op woensdag 20 april waren ze allebei aan de beurt voor een knieprothese...

Ik wist waar ik aan toe was...

"Ik was er niet bang voor", aldus meneer Neyt uit Sas van Gent. "Mijn knie was versleten, ik was er al een paar keer doorheen gegaan, dus het moest een keer gebeuren. Ik heb altijd in de metaal gewerkt, veel sjouwen, het zou tegenwoordig niet meer mogen wat er toen moest. Dan kun je het verwachten. Omdat ik al positieve verhalen over dokter Van de Kerkhove had gehoord, zag ik er niet tegenop. Het is ook gewoon prima gegaan. Ik wist waar ik aan toe was, want alles was vooraf heel goed uitgelegd. Ik was die ochtend als eerste aan de beurt. Een operatie van alles bij elkaar anderhalf uur. Ik heb er totaal geen last van gehad, de pijnbestrijding via de ruggenprik was prima en ik merkte dat alles goed in de gaten gehouden werd. Dat was heel geruststellend. Ik ben zelfs even in slaap gevallen."

Over de drempel

"Eenmaal terug op de verpleegafdeling, moest ik meteen proberen op de rand van het bed te zitten en vervolgens voorzichtig wat stapjes te zetten. Onder begeleiding natuurlijk, maar dat voelde goed hoor. De dokter zei dat als ik over de drempel kon stappen ik eventueel dezelfde dag nog naar huis kon. Nou dat liet ik me geen twee keer zeggen. Ik vind het een uitstekend ziekenhuis maar ik ben toch het liefst thuis op m'n gemak. En het lukte! Ik was best een beetje trots en ik heb een meneer uit Hulst die dezelfde ochtend was geopereerd, nog aangespoord om ook z'n best te doen."

Deskundig en sympathiek

"Terug thuis is het prima. Mijn vrouw en mijn dochter zijn er voor me en het helpt natuurlijk ook dat alles hier gelijkvloers is. Dokter Van de Kerkhove heeft nog een paar keer gebeld of het allemaal goed ging. Hij is echt begaan en heeft nog een aantal goede adviezen gegeven, onder andere wondverzorging door de thuiszorg en lymfemassage door de fysio om de zwelling tegen te gaan. Binnenkort ga ik weer bij hem op controle in Terneuzen. Mooi toch dat er zo'n goed ziekenhuis in de buurt is. De medewerkers en dokters zijn echt deskundig en sympathiek. Mijn behandeling kan ik ook iedereen aanraden. Je hebt bij wijze van spreken geen tijd om je ziek te voelen. Binnen enkele uren kun je weer staan en lopen. Je hoeft niet meteen naar huis, maar als je wil én kan, dan is het wel mogelijk. Dus als je niet kinderachtig voor je zelf bent en je wilt graag naar huis en daar is alles er op voorbereid, dan zeker doen!!" Meneer Neyt had het al even over die andere patiënt; een meneer uit Hulst die hij had aangespoord zijn best te doen om ook snel naar huis te kunnen. Dat is meneer Biesbroeck uit Hulst. Hij was ook op dezelfde dag van de operatie thuis met zijn nieuwe knie.

Al lekker lopen

"Ik heb 16 jaar geleden mijn rechterknie laten opereren. Nu was dus mijn linker aan de beurt. Als ik vergelijk dan viel mijn operatie in 2000 wat tegen. Ik had toen een klapvoet en ik was anders en zwaarder verdoofd dan nu. Het roesje nu is veel prettiger. De pijn is goed onder controle, maar je bent niet zo ver weg. En, ik mocht nu dus ook veel sneller naar huis. Mijn buurman mocht 's avonds al naar huis omdat hij al goed kon lopen. Dat wilde ik ook! De dokter kwam mijn buurman nog een laatste keer controleren. Hij moest een stukje lopen. Dit was mijn kans natuurlijk. Ik had ze goed te pakken. Ik pakte mijn krukken en ging tien stappen voor mijn buurman lopen. De dokter zei: "Nou meneer Biesbroeck, u kunt ook al lekker lopen. Als ik het zo zie, mag u ook naar huis." Zo zat ik 's avonds lekker terug thuis."

Niet eng

Mevrouw Biesbroeck vult haar man aan: "Doordat ik goed was voorgelicht, vond ik het niet eng om hem zo snel weer thuis te hebben. En de dokter belde de volgende ochtend al. Hij vroeg hoe het met mijn man, maar ook met mezelf ging. Dat vond ik heel prettig. Het contact houdt niet op nadat je weer naar huis bent. De verpleging heeft me bijvoorbeeld voorbereid op mogelijke bloedingen 's nachts en ze hebben er voor gezorgd dat de thuiszorg uit Hulst de wond komt verzorgen. Voor de fysio kunnen we ook in Hulst terecht, dat is makkelijk. Het gaat allemaal goed en we weten wat er eventueel allemaal kan gebeuren, dus dat is overzichtelijk. En ja", knipoogt ze, "we zijn slagers, we zijn niet bang van een beetje bloed."

"We zijn slagers, we zijn niet bang van een beetje bloed."
Mevrouw Biesbroeck

De orthopeed aan het woord

Orthopeed Maarten-Paul van de Kerkhove: "Beide heren waren dezelfde dag nog thuis met hun nieuwe knie. Dat is zeer snel, maar het kan wel!" In het nieuwe Rapid Recovery plan worden mensen kort na de operatie op de been gezet. De meeste mensen zijn tevoren onzeker en kijken erg op tegen de operatie en de revalidatie, en dat is logisch. Een nieuwe knie of heup is een grote operatie en heeft risico's. Door het geopereerde been kort na de operatie te belasten krijgen mensen sneller het vertrouwen in de prothese en de nieuwe situatie. Dit bevordert het herstel van het lichaam en de functie van de prothese. Ook is wetenschappelijk ontegenzeggelijk bewezen dat wanneer men sneller op de been is er minder risico's zijn op complicaties. Tevens is er minder verlies van spierweefsel en conditie. En dat is wat we allemaal willen! Een voorspoedig en snel herstel."

"De heup en zeker de knie prothese zijn grote operaties met voor de meeste mensen een pittige revalidatie. Het grootste deel van de mensen blijft na de operatie één nacht in het ziekenhuis. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om zich zeker en veilig te voelen en zij krijgen dan natuurlijk ook meer tijd in het ziekenhuis voordat zij naar huis mogen. Mensen mogen pas naar huis wanneer het veilig is en ze een aantal taken zelfstandig kunnen uitvoeren waarbij de pijn onder controle is."

"Alle betrokken specialisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en medewerkers op de afdeling stemmen hun taken op elkaar af om de patiënt vakkundig te begeleiden. In het Rapid Recovery programma zijn op diverse fronten veranderingen, en naar ons idee verbeteringen, aangebracht tijdens de operatie, de begeleiding, de pijnbehandeling en de revalidatie waardoor mensen veel minder bloedverlies hebben, minder misselijk zijn, gemiddeld minder pijn hebben en kort na de operatie het been weer kunnen gebruiken. De patiënt krijgt individueel aandacht en revalideert naar eigen kunnen. De ene persoon is er sneller mee weg dan de ander. De ene patiënt heeft nauwelijks pijn en loopt al na twee weken zonder krukken, de ander heeft meer tijd nodig om weer goed op de been te komen." "De twee heren die hun verhaal hier hebben verteld zijn een voorbeeld van het snelle herstel. Ik heb ze beiden deze week terug gezien voor de controle na 6 weken. Hun herstel verloopt erg voorspoedig en ze vertelden me dat alles erg was mee gevallen. Een volgende keer zouden ze er weer voor kiezen om de zelfde dag naar huis te gaan. Natuurlijk moeten we (de patiënt en de orthopeed) realistisch zijn: dit is niet voor iedereen mogelijk. We kijken naar het individu en de mogelijkheden die iemand heeft. Snel kan maar als het nodig is nemen we vanzelfsprekend meer tijd. Veiligheid staat altijd voorop."