Het mirakel Tonnie van Eijk...

18 augustus 2016
Ziekenhuis
Orthopedie

Tonnie van Eijk (67) is 60 jaar als hij eindelijk besluit een nieuwe knie te nemen. Al vanaf zijn 15e kampt hij met klachten, veroorzaakt door een lelijke val bij de voetbal. Al vier keer is hij tussentijds geopereerd, onder andere aan zijn meniscus. Toen hij eenmaal stopte met werken als zandstraler en verfspuiter, liep hij zo krom vanwege slijtage aan zijn knie, dat hij de stap waagde.

"Ik zag enorm tegen de operatie op. Mijn moeder kreeg ooit ook een nieuwe knie. Na de operatie kreeg ze daar een virus in. Dat was zo naar, dat dat mijn gevoel heeft beïnvloed. Maar ik kan niet anders zeggen dat de operatie mij enorm is meegevallen. Destijds werd ik een week opgenomen. Dat is nu wel anders las ik! Samen met vier vrouwen lag ik op zaal. Allemaal op dezelfde dag geopereerd. Dokter Beckers had ons geopereerd en hij wees mij aan als een soort opperhoofd. Ik was de man van de klok. Als het oefentijd was, gaf ik het startsein aan de dames door in mijn handen te klappen. We hebben veel lol gehad. Gedeelde smart is toch halve smart. Na de operatie volgde vier maanden intensieve therapie. Ik moet zeggen dat ik dat pijnlijker vond dan de operatie. Je hebt echt wel doorzettingsvermogen nodig, anders red je het niet. Inmiddels heb ik het gevoel dat het gewoon mijn eigen knie is, ik merk er niets meer van. Iedere twee jaar ga ik nog op controle."

Een sportief man

"Ik ben destijds in maart geopereerd. In september gingen we naar Spanje. Daar ben ik voorzichtig begonnen met bergwandelen. Het jaar daarop heb ik in Marbella de vierdaagse gelopen. Iedere dag 20 kilometer, dat was niet niks maar het is me zo goed bevallen, dat ik hem vanaf dat moment ieder jaar liep. In oktober voor de zesde keer. Wandelen ben ik blijven doen. Daarnaast ben ik ook twee keer per week gaan tennissen. Twee jaar geleden startte ik met hardlopen. Ik kon het nog geen 500 meter aan een stuk volhouden. Een app heeft me een beetje geholpen, ik begon met 5 kilometer en inmiddels zit ik al op 12. Tien kilometer loop ik in 52 minuten! Ik loop 2 keer per week hard. Tussendoor doe ik mijn wandelingetjes met de hond, een vuilnisbakkenrasje uit Spanje. Zo heb ik iedere dag mijn beweging."  

Zonaanbidders

"Van half augustus tot mei wonen we in Marbella in Spanje. Ik was net met pensioen en opeens kreeg ik een visioen; ik zag ons niet meer hier wonen. Maar ja, dan moet je de stap nog durven nemen. Het is voor heel veel dingen beter. Ten eerste houden we erg van lekker weer. Ik heb zelf last gehad van inspanningsastma. Ik heb daar een inhaler voor, maar in Spanje heb ik die niet eens nodig. Het klimaat is dan mijn medicijn. Ook voor mijn vrouw is het goed. De tijd die we niet in Spanje doorbrengen, hopen we in Nederland op mooi weer. We wonen dan op een camping in Nieuwvliet."

 

"Ik kan nu meer dan ik ooit had gedacht!"
Tonnie van Eijk

Op de knieën het huishouden doen

"Dokter Beckers vindt mij wel een uitzonderlijk geval. Op één van de eerste controles bleek dat ik zelfs op mijn knieën kon kruipen. Dat werd een bezienswaardigheid voor de mensen die op de afdeling werkten. Ik doe thuis ook veel. Ik zei altijd tegen mijn vrouw: Jij bent van de binnenboel, ik doe de buitenboel. Maar omdat mijn vrouw lichamelijk niet alles kan, doe ik thuis eigenlijk steeds meer. In het begin maakte ik af en toe de onderste keukenkastjes schoon, nu stofzuig en dweil ik ook altijd." Echtgenote Ellen vult aan: "Ja, hij is een echte huisman. Weet je niet meer dat je ook nog een heel terras hebt aangelegd op je knieën? Ik denk dat menig jonge man jaloers is op een conditie als de jouwe."