Het meekijkspreekuur orthopedie is een uitkomst!

11 januari 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Orthopedie

Het is uniek, een flinke stap richting de toekomst en nu al beschikbaar in Hulst en Terneuzen. Op termijn ook in Oostburg, dus in heel Zeeuws-Vlaanderen: het meekijkspreekuur orthopedie, ofwel het MKO.

Als concreet voorbeeld zien we meneer Cremers uit Sint Jansteen de huisartsenpraktijk Pallion in Hulst binnenlopen. De politieagent heeft al een tiental weken last van zijn been, bil en heup. Fysiotherapie heeft nog geen verlichting gebracht. Hij heeft nu een afspraak op het avondspreekuur van huisarts Saskia Stitzinger. Vooraf zijn al röntgenfoto’s gemaakt. Vanavond worden deze met de huisarts en de ook aangeschoven orthopeed van ZorgSaam besproken. Zal meneer Cremers een nieuwe heup nodig hebben en geopereerd moeten worden? Hij is er nogal jong voor, nog niet met pensioen, maar wat moet moet. Hij moet in ieder geval niet speciaal naar het ziekenhuis om de diagnose te laten stellen. De orthopeed, in dit geval Maarten-Paul van de Kerkhove en anders één van zijn collega’s, komt naar hem toe. Dat scheelt een extra afspraak, reizen en een deel van zijn eigen risico. Want hij is per slot van rekening bij de huisarts. Niet zomaar een huisarts trouwens want Saskia Stitzinger is een kader huisarts, ze heeft een extra opleiding van twee jaar gevolgd op het gebied van gewrichten.

Goed nieuws

De gecombineerde kennis en ervaring aan tafel zorgen voor een snelle, correcte en heldere diagnose en een bijpassend behandelplan. Beide artsen stellen meneer Cremers vragen, kijken naar de foto’s en allebei apart onderzoeken ze ook bepaalde bewegingen van meneer. Daarna zijn ze er samen snel uit. Ze vertellen meneer wat het probleem is. Na een verkeerde beweging enkele weken geleden, waarover meneer zelf al had verteld, is er een kwetsuur aan de ruggenwervel ontstaan, een rughernia. Deze geeft de typische uitstralingsklachten in de heup, bil en been van meneer. Het heupgewricht op zich is nog in zeer goede staat en daaraan hoeft dus niet geopereerd te worden. Dat is goed nieuws, want een heupoperatie is niet niks en betekent een flinke revalidatietijd. Toch valt de diagnose van een hernia meneer Cremers niet mee. Het betekent namelijk nog wat langer de pijn verduren en hopen dat het vanzelf en snel verdwijnt. Bij de meeste mensen gebeurt dat spontaan, maar je zal maar de uitzondering zijn. Als het over enige tijd nog niet verbeterd is, kan meneer echter gerust terugkomen op het spreekuur. De huisarts zal hem dan, eventueel in afstemming met andere zorgverleners, plan B presenteren.

 

ZorgSaam - Meekijkspreekuur orthopedie
Meneer Cremers op het avondspreekuur bij huisarts Saskia Stitzinger en orthopeed Maarten-Paul van de Kerkhove

Sneller aan de beurt

Het meekijkspreekuur orthopedie loopt eigenlijk al vooruit op de toekomst. De zorg wordt steeds duurder en ook de wachttijden met name in de ziekenhuizen lopen op. Dat moet anders. Als mensen die niet perse naar het ziekenhuis moeten gewoon in de buurt bij hun huisarts kunnen worden gezien, daalt de dure ziekenhuiszorg. En misschien nog wel belangrijker: de mensen die wel geopereerd moeten worden, kunnen dan sneller worden geholpen. Alle orthopeden van ZorgSaam en gewrichtsgespecialiseerde huisartsen Stitzinger in Hulst en Asrian in Terneuzen werken dus effectief en toekomstgericht samen. Voor de patiënt heeft het MKO alleen maar voordelen. Sneller aan de beurt, in de eigen buurt, een goede diagnose en behandeling en geen eigen bijdrage, alleen voor een eventuele röntgenfoto.

Omroep Zeeland

Omroep Zeeland ging langs bij Huisartsenpraktijk Pallion en maakte een item over het meekijkspreekuur.