Gratis (internet)cursus voor mantelzorgers van mensen met dementie

21 maart 2018
Algemeen
Wonen & Zorg
Coensdike

Goede informatie voor familieleden van mensen met dementie blijkt hun begrip en inlevingsvermogen te vergroten en belastinggevoelens te verminderen. Zij voelen zich hierdoor beter in staat om de zorg op zich te nemen. Zo blijkt uit recent onderzoek van VU medisch centrum naar de zogeheten STAR-cursus. De cursus, die via het Internet beschikbaar is, werd in Europees verband met experts uit verschillende landen speciaal voor familieleden van mensen met dementie ontwikkeld en onderzocht. Deelnemers aan de cursus gaven aan met name de informatie over wat dementie is, het leven met dementie, de praktische en emotionele consequenties ervan, maar ook de emotionele impact die dementie heeft op mantelzorgers, zeer te waarderen. Ook de modules empathische communicatie en praktische begeleidingsvormen werden zeer nuttig gevonden.

Om het gebruik van de STAR-cursus onder Nederlandse mantelzorgers te stimuleren, bieden verschillende ontmoetingscentra de cursus de komende maanden gratis aan (normaal gesproken kost de cursus 25 euro). Zo ook het ontmoetingscentrum van ZorgSaam Coensdike (in Aardenburg). Mantelzorgers die de cursus willen doen kunnen zich aanmelden en krijgen dan een persoonlijk account, waarmee zij een jaar lang gratis gebruik kunnen maken van de cursus. Omdat de cursus online is, kan men zelf bepalen op welke momenten men de cursus wil doen, hoe snel, en welke lesmodules men wil volgen. Voor aanvang van de cursus en na 6 maanden krijgen alle cursusdeelnemers een telefonisch interview van VU medisch centrum waarmee wordt nagegaan wat zij van de cursus vonden, wat ze er aan hebben gehad en of de cursus het zorggebruik (huisartsbezoek, thuiszorg e.d) heeft beïnvloed. Deze informatie zal worden gebruikt om de cursus verder te verbeteren en te verspreiden onder mantelzorgers.

Maak er gebruik van

Zorg dat u als mantelzorger goed geïnformeerd bent. Maak gebruik van dit nuttige en leerzame aanbod! Neem contact op met Ontmoetingscentrum Coensdike van ZorgSaam op tel: 0117-495390.

Ontmoetingscentra

De Ontmoetingscentra in Nederland bieden ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Naast de genoemde STAR-cursus bieden de centra ook individuele telefonische coachingsgesprekken en lotgenotengroepen voor mantelzorgers.

ZorgSaam - dementievriendelijke gemeente Sluis