De werkdag van voedingsassistente Ina

26 augustus 2019
Algemeen

Ik ben Ina Dekker, 54 jaar en ik ben getrouwd. We hebben drie kinderen; twee dochters en één zoon en zes kleinkinderen. Sinds 2004 ben ik bij ZorgSaam werkzaam als voedingsassistente.

"Mijn taak is in de eerste plaats om de patiënten van de afdeling zo goed mogelijk van eten en drinken te voorzien, daarbij rekening houdend met diverse diëten en voedingsadviezen. Om dit allemaal op een goede manier te kunnen doen, is het daarnaast belangrijk om de keuken van de afdeling schoon te houden en de HACCP-regels na te leven, bestellingen op tijd te plaatsen, voorraad te controleren en overleg te voeren met het verplegend personeel en de diëtiste."

ZorgSaam - voedingsassistente
Ina Dekker
Samen met mijn collega’s willen we goede zorg blijven geven aan alle patiënten.

Hoe ziet je werkdag eruit?

"Bij aankomst op de afdeling om 07:00 uur check ik eerst het planbord om te kijken welke patiënten er die dag op de afdeling verblijven, daarna kijk ik in de plan- en overdrachtsmap of er nog bijzonderheden zijn met betrekking tot de patiënten. Vervolgens zorg ik dat de broodkar in orde is, zodat het ontbijt geserveerd kan worden. Hiervoor is het belangrijk dat het broodbeleg gevarieerd is, dat er vers fruit aanwezig is, warme en koude dranken en diverse drinkvoedingen op de kar staan. Het geheel moet er aantrekkelijk uitzien, zodat de patiënten gestimuleerd worden om goed te eten."

"Om 07:30 uur begin ik de ontbijtronde, daarna ruim ik alles weer netjes op en zorg ik dat de keuken schoon wordt. Als de patiënten klaar zijn met ontbijten, haal ik de ontbijtboel weer op. Ik kijk wat er besteld moet worden aan boodschappen en hoeveel warme maaltijden er nodig zijn en in welke vorm (gemalen/gemixt). Na een gezellige koffiepauze met mijn collega’s, voorzie ik de patiënten van drinken, de zogenoemde “drankenronde”. Het is belangrijk om hierbij alert te zijn op bijvoedingen en invullen van de vochtlijsten. De meegebrachte boodschappen uit de centrale keuken worden opgeruimd en de voorbereiding voor de warme lunch begint. De lunch bestaat uit twee keukenmenu’s die groente/vlees/vis en aardappelen/pasta of rijst bevatten. Als het eten klaar staat in de kar in de genereerruimte, neem ik de serveerkar mee naar de afdeling. Het uitdelen begint. De afdelingsassistente assisteert met het uitdelen van de maaltijd. Na de lunch begin ik met afruimen en breng ik de kar met de vuile vaat terug naar de keuken waar alles afgewassen wordt. Hierna schrijf ik de overdracht aan mijn avondcollega. De middag bestaat verder uit het opnemen van een nieuwe drankenronde en deze uitdelen en nog diverse werkzaamheden in de keuken zoals de houdbaarheidsdatum van de producten controleren. Na de pauze haal ik de kopjes en glazen op, die ik in de servieskaart plaats. Om 15:30 uur zit mijn werkdag erop."

Wat is er zo leuk aan jouw baan?

"Het is voor mij een uitdaging dat alle patiënten, juist die met een verminderde eetlust, voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Door ze steeds iets nieuws en gevarieerd aan te bieden, het eten zo aantrekkelijk mogen te presenteren en te zorgen voor een persoonlijk contact met de patiënt, probeer ik dit zo goed mogelijk te doen. Ook geeft het mij veel plezier om mee te leven met de familie die rondom de patiënt staat. Verder hebben we een fijne groep collega’s, waar ik altijd op terug kan vallen. Door de jaren heen is er een band ontstaan. Ik hoop mijn werk nog lang te kunnen doen."