De werkdag van endoscopieverpleegkundigen Sarieke, Anja & Carolien

16 augustus 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Scopie-afdeling

Wij zijn Sarieke, Anja en Carolien. Drie van de negen endoscopieverpleegkundigen. We werken alle drie op de scopie-afdeling in Terneuzen. Sarieke werkt er 6 jaar, Anja 31 jaar en Carolien 11 jaar. We zijn alle drie verpleegkundige en hebben een opleiding gedaan voor endoscopie. Wij voeren de scopieën uit die aangevraagd worden door de huisartsen en artsen in het ziekenhuis.

Sarieke, Anja & Carolien

Wat zijn scopiën?

Een scopie is een onderzoek waarbij we met een flexibele slang in een maag, darm of long kunnen kijken. Wij zorgen dat alle apparatuur gereed is voor elk onderzoek. We werken samen met de artsen en begeleiden en ondersteunen de patiënten. Voor de patiënten zijn het vaak lastige onderzoeken en daarom is onze begeleidende functie van groot belang.

Naast de scopieën doen we ook nog puncties (beenmerg en pleura), zuurgraadmeting in de slokdarm, intolerantie voor lactose/fructose onderzoeken, intakes voor bevolkingsonderzoek darmkanker en bij proctoscopie wordt het laatste stukje van de darm bekeken door de chirurg met een starre scoop. We hebben een dagverpleging die de voor- en nazorg van onze gesedeerde patiënten verzorgd.

Hoe ziet een werkdag eruit?

We hebben standaard programma’s en onze werkdag is dan ook van te voren gepland en ingevuld met patiënten. Regelmatig hebben we ook nog spoedpatiënten tussendoor. Wij kunnen niet van tevoren inplannen hoe lang we bezig zijn met een patiënt, dus daardoor kan het gebeuren dat we uitlopen of dat we eerder klaar zijn. In principe hebben we een half 9 tot 5 uur-baan. Buiten die tijden heeft één van ons altijd spoeddienst samen met een internist/MDL-arts en longarts.

Wat maakt jullie werk zo leuk?

Het leuke van onze baan is dat ons vak nog steeds groeit. Vaktechnisch is het uitdagend en het is nooit hetzelfde. We hebben een leuk team en we werken prettig samen met de artsen. Omdat we patiënten uit verschillende disciplines hebben, is ons werk nooit saai. We zijn trots dat we sinds eind mei een nieuw scopiecentrum hebben dat aan alle eisen voldoet. Ook krijgen we veel complimenten van de patiënten. We zijn er blij mee dat veel patiënten aangeven na het onderzoek dat ze het gezellig bij ons vonden, ondanks dat ze een lastig onderzoek hebben gehad.

Over de scopie-afdeling

Meer weten over de scopie-afdeling? Klik dan op de button.