De MRI in Terneuzen, een toverapparaat

22 juli 2019
Algemeen
Ziekenhuis
Radiologie

De speciale 3 Tesla MRI scanner in Terneuzen levert geweldige diensten. Tien medewerkers die er veel mee werken, zijn unaniem: “Wat een vooruitgang… uniek in de regio en uniek in zijn prestaties!”

“Vergeleken met de vorige scanner is deze 3 Tesla duidelijk sneller. Daardoor kunnen er meer onderzoeken gedaan worden en hoeven mensen minder lang te wachten.” Volgens de enthousiaste bedieners is er met een gemiddelde wachttijd van 12 werkdagen landelijk gezien echt sprake van snel-aan-de-beurt.

ZorgSaam - MRI

Geen angst meer

“Het maakt in de beleving veel verschil dat mensen minder lang stil hoeven te liggen in deze MRI. Ze vinden het bovendien heel prettig dat het systeem met ze communiceert… deze fase duurt 3 minuten, deze fase 4 minuten. Neem daarbij het bewegend schilderij dat je ondertussen kunt bekijken met onderaan de voortgang van het onderzoek… het is allemaal een stuk patiëntvriendelijker. Dat zien we bijvoorbeeld aan de kindjes. Die laten zich veel beter onderzoeken. Vroeger bleven ze angstig en om toch stil te liggen werd de narcose dan ingezet. Nu is dat niet meer nodig. Ook volwassenen die angstig zijn voor kleine ruimtes komen via internet bij ons uit. Ze durven nergens anders, proberen het voorzichtig hier en dan lukt het nog ook! Het gebeurt ongeveer eens per maand, bijvoorbeeld vanuit Amsterdam of Enschede of Apeldoorn, maar elke keer is het een overwinningsverhaal. De MRI in Terneuzen is wat dat betreft een toverapparaat.”

Goede diagnose

Er is ook een duidelijke kwaliteitsverbetering, zo geven de medewerkers van achter de knoppen aan. “De 3 Tesla levert zeer goede, gedetailleerde medische beelden van de patiënt op. Dankzij die optimale beeldkwaliteit zijn moeilijk opspoorbare letsels in een vroeg stadium zichtbaar. Specialisten kunnen nauwkeurig zien wat er aan de hand is en een goede diagnose stellen. Het toestel wordt onder meer gebruikt voor het opsporen van kleine afwijkingen in de hersenen of het ruggenmerg. Ook kleine gewrichten, zoals die van de pols of de vinger en beginnende kraakbeenletsels worden met de nieuwe techniek uitstekend in beeld gebracht.”

Prostaatkanker

“Voor MRI onderzoeken van de prostaat, met name naar prostaatkanker, werden patiënten vroeger doorverwezen naar de krachtige MRI in Nijmegen of Gent. Nu kan dat onderzoek gewoon hier dankzij ons nieuwe toestel. Radiologen bekijken dan samen met urologen de MRI beelden om de agressiviteit van prostaatkanker te bepalen voordat de patiënt wordt geopereerd. Dat scheelt heel wat gereis voor zo’n honderd patiënten per jaar.”