Breiclub KWL breit voor verloskundige kliniek in Ethiopië

29 oktober 2018
Verloskunde & Geboortecentrum
Gynaecologie

Op 3 november vertrekt onze gynaecoloog dokter Visschers voor een maand naar Bahir Dar in Ethiopië om daar aan de slag te gaan voor de Barbara May Foundation in de Vision Maternity Clinic. Al voor de vierde keer neemt ze een maand onbetaald verlof op om de geboortezorg in de verloskundige kliniek te verbeteren. “De vorige keer heb ik de verloskundigen geleerd echografieën te maken. Nu ga ik de verloskundigen superviseren en de basisarts leren om keizersnedes te doen. Iedere maand zijn er 250 bevallingen in de kliniek. Er is daar een behoorlijk groot verschil in welvaart tussen de stadsmensen en de dorpelingen. De vrouwen van het platteland komen vaak op hun blote voeten naar de kliniek om te bevallen. Ze hebben helemaal niets bij zich. Deze mensen hebben extra onze aandacht.”

En dat is waar de dames van Breiclub KWL in Oostburg een rol spelen. Iedere dinsdagmiddag komt een clubje dames samen in de gemeenschapsruimte van het KWL gebouw om met elkaar te breien. Karina Molema, één van de breidames vertelt: “Gewoon omdat het zo leuk en ontspannen is. En het is nog leuker als het voor een goed doel is. Het begon met ‘Brei eens een mutsje voor India’ en zo is het balletje gaan rollen. Eén van de dames legde contact met het Geboortecentrum met de vraag of ze ook voor ZorgSaam iets konden betekenen. Het project van dokter Visschers werd gelijk genoemd.” En zo hadden de dames weer een doel om te breien. Tassen vol omslagdoeken, mutsjes, truitjes, slofjes, hemdjes, trappelzakjes  en mini Zeeuwse dekens overhandigden ze op maandag 8 oktober aan dokter Visschers. Die is er heel blij mee. “Dit is zó nodig en komt zó goed terecht! Ethiopië ligt hoog en het koelt ‘s nachts flink af; in het koude seizoen tot onder de 10 C. Bovendien verliezen pasgeboren baby’s en zeker de te vroeg geboren kindjes snel hun warmte. Warme kleding, mutsjes en omslagdoeken zijn dus essentieel om de kindjes warm te houden.”

De luchtvaartmaatschappij stelt de bagagelimiet op twee koffers van elk 23 kg. Dokter Visschers neemt zelf alleen het hoognodige mee. De rest van de bagage wordt gevuld met de breiwerken. Omdat ze nu in een gezelschap van vier personen reist, zijn er vier extra koffers. Dat stemt de breidames tevreden: “Mooi, dan kunnen we door breien!” Wilt u helpen breien of heeft u restjes wol waar u niets mee doet? Neem contact op met de Breiclub KWL in Oostburg via karinamolema@zeelandnet.nl

Breiclub KWL
Breiclub KWL overhandigde tassen vol breiwerk aan dokter Visschers