Bevallen in bad bij ZorgSaam

12 december 2018
Algemeen
Verloskunde & Geboortecentrum

Bevallen in bad kan nu alleen nog thuis. Maar vanaf januari kan het ook in het ZorgSaam Geboortecentrum. We zijn daarmee het eerste Zeeuwse Ziekenhuis die dit aanbiedt. "De vraag naar  mogelijkheden in bad te bevallen kregen we best vaak. We schaffen daarom een opblaasbaar bevalbad aan", zegt verloskundige Fréderique  van Damme. "Dit bad is mobiel, zodat we dit makkelijk naar elke kraamsuite kunnen brengen als de aanstaande moeder in bad wenst te bevallen. Na de bevalling kan ze meteen weer haar bed in.”

Ontspannen

Een bevalling in bad zal in het Terneuzense ziekenhuis de eerste periode alleen kunnen zonder medische indicatie, dat houdt in dat de zwangerschap voorspoedig verlopen is. Bevallen in lekker warm water zou de aanstaande moeders beter helpen te ontspannen, waardoor de bevalling soepeler verloopt. Van Damme: ,,Het bad is zo groot dat de verloskundige óf de aanstaande papa er ook in past.” 

Wie in bad wil bevallen, moet dat liefst wel tijdig aan het geboortecentrum laten weten. "Het duurt toch wel een uur voordat het bad gevuld is. Dus als je met tien centimeter ontsluiting en persdrang opeens besluit in bad te willen bevallen, dan is dat te laat.”

Hygiëne

Aanstaande ouders moeten voor een badbevalling uit oogpunt van hygiëne wel zelf een hoes en een pomp (voor het vullen van het bad en filteren van het water) aanschaffen. Dit kost zo'n 85 euro en kan rechtstreeks bij het Geboortecentrum. Bel voor meer informatie naar tel: 0115-688517.