Belgen enthousiast over Zeeuws-Vlaamse zorg

24 juni 2019
Wonen & Zorg
Rozenoord

Meerdere studenten verpleegkunde aan de ZoWe-school in Brugge maakten onlangs kennis met het werken aan deze kant van de grens. Ze liepen acht weken stage op ZorgSaam locatie Rozenoord in Sluis en vormden een succesvolle leerafdeling. Het leverde interessante ervaringen op!

Een kleine twee jaar voorbereiding is eraan vooraf gegaan, vertelt Carine de Vos, leidinggevende bij Rozenoord in Sluis. “Omdat Belgische en Nederlandse zorgopleidingen nogal van elkaar verschillen, moesten er eerst hindernissen genomen worden. Studenten mogen aan weerszijden van de grens bijvoorbeeld niet altijd dezelfde handelingen verrichten. Ik heb in het verleden, toen ik zelf nog in Vlaanderen werkte, veel geïnvesteerd in het opstarten van leerafdelingen daar en ik ben blij dat ik deze kennis hier in Sluis heb mogen overdragen. Met gepaste oplossingen is het een pilot geworden. De pilot wil er voor zorgen dat het laagdrempelig is voor Vlaamse studenten om in Nederland stage te lopen en dat zij zo sneller ervaring opdoen met het werken in Nederland. In Vlaanderen hebben ze een tekort aan stageplekken en bij ons een tekort aan personeel, de puzzel is zo snel gelegd. Het lost het grote arbeidsmarktprobleem niet op maar het kan wel een deeltje van de oplossing zijn. Dat zal blijken als we deze opzet op termijn uitbreiden.”

“Het voelde echt als thuiskomen. Hier creëren ze voornamelijk een thuissfeer terwijl de zorg in België heel gestructureerd is.
Phebe Boi

Praktijkopleider Iris van Hal van Rozenoord heeft de Vlaamse studenten het beste uit zichzelf naar boven laten halen. “Het waren voorbeeldige stagiaires. Ze legden de lat gezamenlijk erg hoog en waren zeer verantwoordelijk. Ze zijn terecht trots dat ze hun werkpunten naar kwaliteiten hebben omgezet. Het sterke van een leerafdeling is dat er na een inwerkperiode echt zelfstandig wordt gewerkt en daardoor bijzonder veel wordt geleerd. Bijvoorbeeld over het belang van onderlinge communicatie, verdiepen in anderen en verantwoordelijkheid nemen. Dat is echt een plus ten opzichte van gewone meewerk stages. Uiteraard hebben we de bewoners vooraf goed ingelicht en het ook met het eigen team goed besproken. Het is voor hen wel lastig om het helemaal los te laten, met de handen op de rug toe te kijken maar dat is ook een pluspunt. Zo denk je van een afstandje na over hoe je het zelf eigenlijk doet of zou kunnen doen. De studenten uit België waren positief verrast hoe wij omgaan met persoonsgerichte zorg. Ze zouden in de toekomst graag een plekje voor hun familie in een Nederlands verzorgingshuis hebben! En de bewoners en onze medewerkers, die waren allemaal super enthousiast. Wij willen elk jaar wel zo’n leerafdeling!”

Inmiddels hebben ook studenten verpleegkunde van de school Vesalius in Sint Niklaas stage gelopen op de seniorenkliniek De Blaauwe Hoeve in Hulst. Het is de bedoeling dat later ook Nederlandse studenten in Vlaanderen gaan stagelopen.