ZorgSaam Ziekenhuis is bij een aantal specialismen gestart met videoconsulten. Dit is zorg op afstand waarbij de patiënt en de zorgverlener via een beeldscherm met elkaar communiceren. 

Zo werkt het…

U heeft een oproep gekregen voor een videoconsult.

De eerste stap

U logt in op het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis. Om dit te kunnen doen heeft u uw DigiD nodig (let op: zonder DigiD kunt u het videoconsult niet starten). Lees hier meer uitleg over (inloggen op) uw Patiëntenportaal.

Tweede stap en verder

Om u goed op weg te helpen, hebben we een instructie en een demovideo gemaakt over de vervolgstappen:

Testen

Wilt u vooraf al eens oefenen? Nadat u bent ingelogd in het Patiëntenportaal, klikt u bovenin op ‘Agenda’. Bij het onderdeel ‘Aankomende videoconsulten’ ziet u uw afspraak staan. Daaronder vindt u een toelichting, inclusief een link naar een ‘online’ wachtkamer om te testen.

Vragen?

Kijk eens in het overzicht of uw vraag (én antwoord) er tussen staat:

Videoconsult lukt niet?

Bereid het videoconsult voor. Bekijk de informatie op deze pagina, zoals de demovideo, de instructie of vraag én antwoord.

Als we bij aanvang van/of tijdens het videoconsult problemen ervaren, dan wordt er ’ter plekke’ een telefonisch consult gestart. Op die manier kan het gesprek toch doorgaan. Indien dit het geval is, wordt u door de polikliniek gebeld.

Wat is een videoconsult?

Videoconsult is zorg op afstand waarbij de patiënt en de zorgverlener via een beeldscherm met elkaar communiceren. Dit wordt ook wel beeld- of videobellen genoemd. De patiënt en de zorgverlener zijn voor elkaar zichtbaar en hoorbaar via een beveiligd platform (Microsoft Teams). Dit om uw privacy te waarborgen. U start het videoconsult vanuit het Patiëntenportaal.

Videoconsulten worden uiteraard alleen ingezet bij patiënten die hiervoor in aanmerking komen, gelet op het ziektebeeld en de aard van de afspraak. Voor sommige patiënten heeft een videoconsult dus meer toegevoegde waarde dan voor anderen.

Voordelen

  • U hoeft niet naar het ziekenhuis te komen, dus geen reistijd;
  • Er is minder wachttijd én minder drukke wachtkamers;
  • Eventuele mantelzorgers hoeven geen vrij te nemen om mee te gaan naar het ziekenhuis;
  • Familie/mantelzorg kan eventueel ‘online’ meekijken vanaf een andere locatie;
  • Patiënt en zorgverlener kunnen elkaar zien én spreken. Dit maakt een gesprek persoonlijker en prettiger. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen blijven bijvoorbeeld zichtbaar;
  • In tegenstelling tot een telefonisch consult kan er meer informatie gedeeld worden, zoals foto’s en andere uitslagen;
  • Minder verkeer naar het ziekenhuis, dus milieuvriendelijker.